דמנציה (בעברית "שטיון" או "קהיון" ובאנגלית "Dementia") נגרמת כתוצאה ממספר מחלות ניווניות (degenerative diseases) שפוגעות בתאי המוח ומשפיעות הן על התפקוד הקוגניטיבי (יכולת החשיבה) והן על התפקוד המנטלי (יכולת השיפוט).
ישנן זכויות רבות שעומדות בפני חולי דמנציה ובני משפחתם שעשויות לשפר באופן ניכר את איכות חייהם.
מהי דמנציה?
דמנציה נחשבת לאחת התופעות הקשות והכאובות ביותר לאדם שלוקה בה ולסביבתו הקרובה.
שכיחות הדמנציה גוברת ככל שעולה הגיל והיא נחשבת למחלה חשוכת מרפא.
ניתן לחלק את הדמנציה לארבעה שלבים:
- Mild cognitive impairment (MCI) – מצב שמשפיע על אנשים מבוגרים. שלב זה מתאפיין באובדן חפצים, שכחה וקושי במציאת מילים.
- דמנציה קלה (Mild dementia) – בשלב זה החולים יוכלו עדיין לתפקד באופן עצמאי אך הם יסבלו מאובדן זיכרון, שיכחת אירועים אחרונים, ירידה בכושר ההתמצאות, בעיות בפתירת בעיות ומשימות מורכבות, קושי בארגון מחשבתי ושינוי אישיות.
- דמנציה בינונית (Moderate Dementia) – שלב מתקדם יותר של המחלה שבה יש ירידה בהתמצאות זמן ומקום, יכולת השיפוט ויזקקו לעזרה בביצוע פעולות היומיום.
- דמנציה חריפה (Severe Dementia) – בשלב זה החולה זקוק לסיוע מלא בביצוע פעולות היומיום, אינו מצליח לזהות את קרוביו, יכולת הדיבור שלו מוגבלת במספר מועט של מילים עד שאינו מדבר עוד כלל.
אבחנתו הקלינית של השלב בו מצוי החולה היא זו שתקבע את אופן מימוש הזכויות.
סוגי דמנציה
ישנן מספר מחלות שעלולות לגרום לדמנציה, כגון:
אלצהיימר
אצלהיימר (AD) היא המחלה השכיחה ביותר ומתאפיינת בירידה הדרגתית בתפקוד הקוגניטיבי והמנטלי ומהווה כ-70% מכלל הסובלים מדמנציה.
אבחנת המחלה היא בעיקר קלינית ונעשית על ידי רופא נוירולוג או פסיכיאטר.
היות שבפעמים רבות ההחמרה במחלת האלצהיימר היא תהליך איטי – ישנם לא פעם קשיים בהוכחת מרכיב תשישות הנפש של החולה.
דמנציה וסקולרית
דמנציה וסקולרית נגרמת כתוצאה מחסימת זרימת הדם בכלי הדם של המוח, למשל במקרים כגון שבץ מוחי (אירוע מוחי), דימום מוחי, קריש דם מוחי וכדומה.
מסיבה זאת, חולים בדמנציה וסקולרית עלולים לסבול מבעיות רפואיות נוספות (למשל, שיתוק).
מבין חולי הדמנציה, ישנם רבים שסובלים מדמנציה וסקולרית לפני גיל פרישה.
דמנציה פרונטו טמפורלית
דמנציה פרונטו טמפורלית מאופיינת בניוון באונה הפרונטלית או הרקתית (Lobus frontalis) ובאונה הטמפורלית הצדית (Lobus temporalis).
דמנציה פרונטו טמפורלית מאופיינת בהידרדרות קלינית הדרגתית כשמהלכה משתנה אישיותו של החולה בשילוב קשיים קוגניטיביים ומנטליים.
הירידה בזיכרון בשלביה הראשונים של המחלה אינה משמעותית.
דמנציה עם גופיפי-לואי
מחלת גופיפי-לואי (Lewy Body Disease – LBD) או דמנציה של גופיפי לואי נחשבת לשנייה בשכיחותה אחרי מחלת אלצהיימר.
ביטויי המחלה מופיעים כבר בשלביה הראשונים וכוללים הפרעות תנועה (קשיים בהליכה, רעד, הפרעות תנועה, הפרעה בשיווי משקל ועוד) והפרעות מנטליות (הפרעות בזיכרון, הפרעות בריכוז, הפרעות בראייה, קשיים בהתמצאות ועוד).
זכויות חולי דמנציה בביטוח הלאומי
ישנם מספר זכויות שעשויות לעמוד בפני חולי הדמנציה בביטוח הלאומי אשר תלויות בגיל המבוטח ובמצבו הקליני.
זכויות חולי דמנציה בענף נכות כללית
תביעות נכות כללית אפשריות אך ורק לפני גיל פרישה, ובמצבים מסוימים – גם 12 חודשים לאחריו.
מאחר שמחלת הדמנציה תוקפת לרוב אנשים מבוגרים שכבר עברו את גיל פרישה, מימוש זכויותיהם במסגרת ענף נכות כללית אינו נפוץ במיוחד – ולכן דמנציה על רקע וסקולרי היא שכיחה יותר בתביעות נכות כללית.
הסעיף הרלוונטי בספר הליקויים למחלת הדמנציה הוא 32א(1) אשר מגדיר באמצעות שישה סעיפי משנה את חומרת המחלה ושלביה.
לקריאה נרחבת על הגשת תביעה לנכות כללית >
זכויות חולי דמנציה בענף שירותים מיוחדים
בדומה לענף נכות כללית, גם תביעות בענף שירותים מיוחדים הן אפשריות עד גיל פרישה.
ענף שירותים מיוחדים הוא מעין "סיעוד" לצעירים – שבו נבדקות ביצוע פעולות היומיום הן במישור ה-ADL והן במשירו ה-IADL.
חולי דמנציה לפני גיל פרישה שסובלים מהשפעה ניכרת על היכולת הקוגניטיבית או המנטלית יכולים להגיש תביעה לשירותים מיוחדים.
לאחר הרפורמה המקיפה בענף השירותים המיוחדים – הוחלט שניתנות 20 נקודות על צורך בהשגחה ולכן איתור ראיות ממשיות המעידות על הצורך בהשגחה (כגון שיכחת נטילת תרופות מצילות חיים) עשוי לשפר באופן ניכר את סיכויי התביעה.
לקריאה נרחבת על הגשת תביעה לשירותים מיוחדים >
זכויות חולי דמנציה בענף סיעוד
חולי דמנציה לאחר גיל פרישה עשויים להיות זכאים לזכויות מכוח חוק הסיעוד.
ענף הסיעוד עבר רפורמה משמעותית מאוד בסוף שנת 2018 ומומלץ לבחון היטב את התנאים שהיא מציעה.
עיקר השינויים ברפורמה הם באפשרות להמיר שעות טיפול סיעודיים בתשלום כסף, וקבלת החלטה על אופן מימוש הזכויות עשויה להיות שונה מאוד בין משפחה להמשפחה ותלויה באופיה.
לקריאה נרחבת על הגשת תביעה לביטוח לאומי ענף סיעוד >
זכויות חולי דמנציה מול חברות ביטוח פרטיות
מבוטחים רבים אינם מודעים לכך שהם נושאים פוליסת ביטוח סיעוד תקפה, ולמעשה – מניסיון משרדנו, משפחות רבות אף מופתעות שאנו מוכיחים להם שפוליסה כזו קיימת.
הסיבה לכך היא שבמסגרות רבות כגון פנסיה וקופת חולים – ישנן תוספות המכילות את מרכיב הביטוח הסיעודי.
מומלץ מאוד לערוך בדיקה ראשונית באתר הר הכסף והר הביטוח כדי לאתר קרנות פנסיה וביטוחים שעשויים להכיל מרכיב ביטוח סיעודי. הבדיקות נערכות ללא תשלום וניתן לערכן באופן עצמאי ללא שום קושי.
ההתנהלות מול חברות ביטוח פרטיות היא לרוב מאתגרת יותר, היות שאותן חברות אינן פועלות על פי אידיאל סוציאלי, אלא לטובת השאת רווחיהן.
לקריאה נרחבת על הגשת תביעה לביטוח סיעוד >
החשיבות בעריכת ייפוי כוח מתמשך לחולי דמנציה
אחת העצות הטובות ביותר שניתן לתת לחולי דמנציה בשלביה הראשונים של המחלה היא לערוך ייפוי כוח מתמשך.
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך שמחליף את מוסד האפוטרופסות ועשוי לסייע באופן ניכר על משפחתו של החולה בהתנהלותו היומיומית.
חשוב לדעת שייפוי כוח מתמשך ניתן לערוך אך ורק בשלבים הראשונים של המחלה שלחולה יש עדיין כושר שיפוט (גם אם קיימת ירידה קוגניטיבית קלה).
ייפוי כוח מתמשך לחולי דמנציה אינו נערך באופן רגיל ומומלץ להיעזר בעורך דין עם ניסיון מוכח בעריכת המסמך עם חולי דמנציה.
החשש העיקרי הוא שכשיוחמר מצבו של החולה – ייפוי הכוח המתמשך לא יקבל תוקף עקב עריכתו (לכאורה) במצב שבו החולה אינו מבין בענייניו.
לקריאה מורחבת על עריכת ייפוי כוח מתמשך >
כתבות שפורסמו על משרדנו בנושא סיעוד
מאמרים בנושא
דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis או בראשי תיבות OA) היא מחלה ניוונית שפוגעת במפרקים. אין להתבלבל בין דלקת פרקים ניוונית (RA) לבין דלקת פרקים שגרונית (OA) שהיא מחלה אוטואימונית, כלומר שמערכת החיסון תוקפת את המפרקים. מאחר שמדובר בפגיעה במפרקים על רקע ניווני ולא בהכרח דלקתי, ישנם רופאים שמכנים אותה גם אוסטאוארתרוזיס. דלקת פרקים ניוונית היא מחלה […]
מחלת גרייבס (Graves' disease) היא מחלה אוטואימונית שביטויה הוא בפעילות יתר של בלוטת התריס (Hyperthyroidism), בניגוד למחלות אחרות שגורמות לתת-פעילות של בלוטת התריס (Hypothyroidism). המחלה נקראת גם מחלת בזדוב (Basedow disease) והיא שכיחה יותר אצל נשים. מעבר לתסמינים המאפיינים פעילות יתר של בלוטת התריס כגון עייפות רבה, ירידה במשקל, פלפיטציות (דפיקות לב), הזעת יתר, קשיי […]
מחלת הזאבת או לופוס או זאבת אדמנתית מערכתית (באנגלית: Lupus או Systemic Lupus erythematosus או בקיצור SLE) היא מחלה אוטואימונית דלקתית והיא נחשבת למחלה כרונית. המחלה גורמת לשיבוש בוויסות מערכת החיסון שגורם עודף נוגדנים עצמיים ומכלולים חיסוניים (קומפלקסים אימוניים). כתוצאה מכך נגרם נזק לרקמות והאיברים שעלול להיווצר במערכת אחת או יותר ממערכות הגוף ואף בכלל […]
מבחינה משפטית, ייפוי כוח ממשך הוא ללא שום ספק אחד החידושים המעניינים והחשובים ביותר בשנים האחרונות. אדם שעורך ייפוי כוח מתמשך יכול למנות מספר מיופי כוח שיקבלו החלטות עבורו אם הוא יגיע חלילה למצב שבו הוא יחדל מלהבין בענייניו. ישנם שלושה תחומים שבהם ניתן למנות מיופי כוח: עניינים אישיים עניינים אישיים רפואיים עניינים רכושיים בעוד […]
הערה: משרדנו אינו מייצג, מלווה או יועץ בענייני אשפוז בכפייה ומאמר זה נכתב לשירות הציבור בלבד. בחברה המודרנית קיים קושי חוקתי להכריח אדם לגשת לטיפול רפואי בניגוד לרצונו, ככל שהוא מסוגל להביע את רצונו. מחלות נפש מסוימות נוטלות מהאדם את כושר השיפוט שלו וכושר השיפוט שלו עלול להיות כה לקוי עד שמתרחשת סכנה ממשית לעצמו […]
כִּפְיוֹן, או בשמה הלועזי "אפילפסיה" (epilepsy) היא שם כולל לקבוצה של הפרעות נוירולוגיות. המחלה מזוהה בעיקר עם הופעה של "נפילות" ו"פרכוסים" אך בפועל היא יכולה לגרום גם ל"ניתוקים" ללא שום נפילה או פרכוס. חולי אפילפסיה עשויים להיות זכאים לזכויות רבות בין עם מערכת הביטוח הסוציאלי ובין במסגרת ביטוחים פרטיים. סוגי אפילפסיה שיעור הנכות ייקבע בין […]
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך "רדום" וכשמו – מתמשך. מהותו היא "לנוח" במשרדי האפוטרופוס הכללי כמסמך חסר משמעות, ולהכניסו לתוקף אם חלילה יגיע עורכו למצב שבו הוא יחדל מלהבין במעשיו. חרף מהותו של ייפוי הכוח המתמשך להתמשך עד יום הפעלתו במידת הצורך, ישנם מקרים מסוימים שבהם פוקע תוקפו. ביטול ייפוי כוח מתמשך על ידי הממנה […]
ישנן מספר מחלות שמשתייכות למשפחת המחלות הדמנטיות, כשהבולטות שבהן הן אלצהיימר, דמנציה פרונטו טמפורלית וגופיפי לואי. המשותף למחלות אלה הוא שלאף אחת מהן אין פתרון רפואי רשמי שיעצור כליל את החמרתה ובטח שלא פתרון רפואי לתקן את הנזקים שכבר נגרמו לחולה בעבר. ואולם, הבנת הזכויות שעשויות לעמוד לרשות החולה ומשפחתו עשויה לשפר באופן משמעותי את […]
טעות לחשוב שאדם שסובל מדמנציה, כגון אלצהיימר מנוע מלערוך צוואה מעצם קיומה של המחלה. מחלות הדמנציה נחשבות למחלות ניווניות, אשר מובילות להתדרדרות מתמשכת בשלבים איטיים יחסית. ואולם – ברגע שמזהים חשד למחלה ניוונית, מומלץ לבדוק ללא דיחוי את הכשירות לעריכת צוואה היות שמרכיב הזמן הוא קריטי בעניין הכשרות לערכה. יצוין שחולה דמנציה שכשיר לערוך צוואה […]
בפעמים רבות, ילדיו של אדם שחדל מלהבין בענייניו מגלים שההורה ערך מסמך ייפוי כוח מתמשך אשר מונע מהם לקבל אחריות על חייו. בין אם מדובר בצאצא אשר מגלה שיתר אחיו נבחרו להיות מטפליו היחידים של ההורה – או שאדם זר "נבחר" על ידו של ההורה לטפל בענייניו, כדאי לוודא שרצונו של ההורה הוא זה שיוגשם. […]